MANİSA FAYI ARAŞTIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDI

Temmuz 27 ,2020



Manisa Valiliği, Şehzadeler Belediyesi ve Sanko Holding işbirliğiyle Manisa Fayı üzerinde araştırma yapan ve araştırmasının sonuçlarını açıklayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Manisa Fayı 75 yıl çerinde büyük bir deprem üretecektir. Bu süre içerinde depreme hazırlık yapılmalı. Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde yerleşim ovaya değil, Spil’e doğru planlanmalı” dedi. 

 

Manisa Fayı’nın deprem belleğinin ortaya konularak, kentin gelecekteki planlanmasını elde edilen verilere göre yapmak amacıyla Manisa Valiliği, Şehzadeler Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Sanko Holding işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bedesten Nikah Salonu’nda düzenlenen toplantı ile çalışmanın sonuçlarını duyurdu.

“DEPREM KAYGIMIZ BİNALARIMIZDAN KAYNAKLI”

Manisa Fayı Projesi Sonuç Sunum Toplantısı’na Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, depremin Ege Bölgesi ve Manisa’nın birlikte yaşayacağı bir husus olduğuna değinerek  “Yer sarsıntısı olduğunda elbette ki içinde bulunduğumuz binalardan emin olmalıyız. Binalarımızın sağlamlığından endişe etmeden içlerinde yaşayabilmeliyiz. Manisa’da göreve başladığım hafta 5,5 şiddetinde bir deprem oldu ve bu depremde 5-6 kadar yaralımız oldu. Bunlar da daha çok kaçarken yaralanan vatandaşlarımızdı. Deprem kaygımız binalarımızdan kaynaklı.  Deprem önlemlerimizi elde edilen verilere göre planlayabiliriz. Bu nedenle bu çalışma bu açıdan son derece önem arz etmektedir” dedi. Daha sonra proje kapsamında Manisa Fayı’nda araştırma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, araştırma sonucunda ede elden verileri açıkladı.

“MANİSA FAYI 75 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR DEPREM ÜRETECEK”

Manisa il genelinde 32 deprem fayının bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Sözbilir, Manisa Fayı’nın da bunlardan biri olduğunu ifade etti. Araştırma kapsamında öncelikle Manisa Fayı’nın geçmişte ürettiği depremleri belirlediklerini aktaran Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fayın 1900’den önceki yıllarda 7-10 şiddetinde depremler oluşturduğunu son yüzyılda ise 6 ve üstünde deprem oluşturabilecek potansiyeli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Manisa Fayı 175 yıldır büyük bir deprem üretmiyor. Meydana gelen orta şiddetteki depremler büyük depreme hazırlık. Geçmişte meydana gelen büyük depremlerin zaman aralıklarına baktığımızda önümüzdeki 75 yıl içinde büyük bir deprem üreteceğini söyleyebiliriz. Manisa Fayını incelediğimizde 75 metre sağdan ve soldan etki alanı olduğunu görüyoruz. Yani fayın 75 metre yakınında yerleşim yeri olmaması gerekir. Ancak fay üzerinde şuanda 1750 bina bulunuyor ve bu binalar arasında hastane, okul, kışla gibi çok sayıda insanın bulunduğu binalar da mevcut.” şeklinde konuştu.

“YERLEŞİM OVAYA DEĞİL SPİL’E DOĞRU OLMALI”

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sahada hendekler kazarak elde ettikleri verileri, Manisa’nın hali hazır imar haritaları üzerinde de işaretlediklerini dile getirerek “Manisa’da yerleşim yerleri daha çok ovaya doğru tercih ediliyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki aslında Spil’e doğru yerleşimin olması en doğrusu olacaktır. Çünkü ovada arazi daha yumuşak ve depremden etkilenmeye müsaitken Spil’de kayalık ve olası bir depremden en az etkilenecek yer.” şeklinde konuştu. Araştırma sonunda elde edilen verilerin merkez ilçeleri Yunusemre ve Şehzadelere ışık tutacağını kaydeden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, araştırmadan sonra yapılması gerekenin Master Deprem Planının hazırlanması olduğunu belirtti. 2011 yılında çıkarılan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Master Deprem Planı’nın 2023 yılına kadar tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bundan sonraki süreçte yapılması gerekenin de fay üzerinde kalan binaların deprem envanterinin ortaya konması olduğunu belirtti. Sunumun ardından Vali Yaşar Karadeniz, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’e yaptığı çalışma nedeniyle teşekkür ederek, plaket takdim etti.

 

 

 

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45