BAŞKAN ÇELİK'TEN ENGELLİLER İÇİN ÖRNEK PROJE

Mayıs 30 ,2023



Şehzadeler Belediyesi'nin Tilkisüleymaniye Mahallesi'nde hayata geçireceği Engelsiz Eğitim Merkezi ve Korumalı İşyeri Projesi'nin temeli törenle atıldı. Projenin 7 bin 470 metrekarelik bir alanda yaklaşık 12 Milyon TL'ye mal olacağını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, merkezde 21 yaş üstü zihinsel engelli 50 bireyin rehabilite edileceğini ve durumları ağır olmayan engelli bireylerin ise iş sahibi yapılacağını söyledi.

 

Şehzadeler Belediyesi'nin Tilkisüleymaniye Mahallesi'nde hayata geçireceği Engelsiz Eğitim Merkezi ve Korumalı İşyeri Projesi'nin temeli törenle atıldı. Törende Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ömer Faruk Çelik, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Samet Doğuş, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri, Manisa'daki engelli derneklerinin başkan ve yöneticileri ve engelli aileleri hazır bulundu.

"CUMHURBAŞKANIMIZI BİR KEZ DAHA TEBRİK EDİYORUZ"

Törende katılımcılara hitap eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik , 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine değinerek "Halkımızın yoğun katılımıyla, demokrasimize yakışır bir şekilde, adeta bir demokrasi şöleni havasındaki seçimler neticesinde güven tazeleyip tekrar seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı bir kez daha tebrik ediyoruz. Seçimler sonucunda 85 milyon vatandaşımız kazanmıştır. " dedi.

"FAALİYETTEKİ KARAAĞAÇLI ENGELSİZ EĞİTİM MERKEZİMİZ YETERLİ DEĞİLDİ"

Şehzadeler Belediyesi olarak Şehzadeler ve Manisa'nın gerçek bir ihtiyacına daha çözüm getirecek  bir projeyi daha hayata geçireceklerini kaydeden Başkan Çelik "Şehzadeler Belediyesi olarak Tilkisüleymaniye’de 7 Bin 470 M2 İçerisinde,  Zihinsel Engelli Yavrularımız İçin Rehabilitasyon Merkezi ve Korumalı İşyerleri Kuracağız. Hem Şehzadeler hem Manisa içerisinde 21 yaş üstü zihinsel engelli bireyleri eğitime devam edebileceği özel sektöre veya kamuya ait bir eğitim kuruluşu bulunmamaktadır. Bu sebeple engelli ailelerinin yıllarca rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarına kazandırdıkları ufak kazanımlar,  engelli genç 21 yaşına geldikten sonra bir merkeze devam edemediği için kaybediliyor. Kuracağımız rehabilitasyon merkezi ile uzmanlar yardımı ile bu gençlerimizin kazanımlarını kaybetmeden ve hatta daha da geliştirerek, hayatlarına devam edebilmelerine destek olacak, engelli ailelerinin mücadelelerine de omuz vermiş olacağız.  Şehzadeler Belediyesi olarak,  bu gayeyle açtığımız Karaağaçlı Engelsiz Eğitim Merkezimiz zaten 2 yıldır faaliyette. Şehzadeler Halk Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız protokolle öğretmenlerimiz ile uyumlu bir şekilde faaliyetlerimizi yapıyoruz. Karaağaçlı Engelsiz Eğitim Merkezimizde spor aktiviteleri, ahşap boyama, müzik eğitimi, resim, el örgüsü ve oryantasyon eğitimleri veriyoruz. Burada,  21 yaşını bitirmiş, eğitim dönemini tamamlamış 16 öğrenci ve 12 eğitici öğretmen ile bu faaliyetlerimiz devam ediyor.  Ancak Karaağaçlı'daki merkezimizin fiziki yapısı, şartları  çok da engelli yavrularımız için uygun değildi.  Bu sebeple onlara daha uygun şartlarda  eğitim verebilmek için bu projemizi geliştirdik."

"HEM REHABİLİTE HEM İŞ SAHİBİ OLACAKLAR"                              

Temeli atılacak Engelsiz Eğitim Merkezi'nin 50 kişi kapasiteli olacağını ve zihinsel engellilerin buradan ücretsiz yararlanacağını kaydeden Başkan Çelik "Taşımalarını, idari, temizlik ve güvenlik personelleri, yeme içme, ekipmanların tamamı sürekli olarak Şehzadeler Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi yine  proje ortağımız. Öğretmenlerimiz Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilecek. Burada yavrularımız  tarım ve bahçe işleri ile uğraşacaklar. Onlar için spor sahası da yapıyoruz. Günlük aktivitelerle onları daha mutlu etmenin yollarını da arayacağız.  Projemiz içerisinde durumları ağır olmayan zihinsel engelli bireylerin özel sektör tarafından istihdamının da sağlanabilmesi için 2 adet korumalı işyeri de kuracağız. Her bir işyeri 10 engelliye iş sağlayabilecek yeterlilikte olacak. Korumalı işyerleri Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşması gerekiyor. Manisa OSB bünyesinde daha önce ZEKİ Projesi ile kurulan ve halen aktif olarak çalışan korumalı işyerleri var. ancak belediyelerin de korumalı işyerleri kurma noktasında ön alması ve engellilerimize ve ailelerine umut olması gerekiyor. Biz de Şehzadeler Belediyesi olarak korumalı işyerleri kurarak hem Türkiye’deki belediyelere örnek olmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz." "  şeklinde konuştu.  

"12 MİLYON TL HARCANMASI ÖN GÖRÜLMEKTEDİR"

Şehzadeler Belediyesi olarak söz konusu yatırımı hayata geçirebilmek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında "Şehzadeler Engelleri Aşıyor" isimli proje hazırlayarak,  Zafer Kalkınma Ajansı'na başvurduklarını dile getiren Başkan Çelik  şöyle devam etti; "Manisa’dan sunulan çok sayıda projeden ilk 4 proje arasına girerek hibe desteği almaya hak kazandık. Projemize yaklaşık 2 Milyon TL  hibe desteği sağlanacak. Zafer Kalkınma Ajansı denetiminde projemizi halen yürütmekteyiz. Mevcut bina tadilatı ve içerisinin A’dan Z'ye donatılmasını biz bu projeden karşılayacağız. Diğer giderlerin tamamı ise belediyemizden karşılanacaktır. Bu proje kapsamında 12 Milyon TL harcanması ön görülmektedir. Şehzadeler Engelleri Aşıyor Projemizde Şehzadeler Kaymakamlığı, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği, Manisa Otizm Derneği, Manisa Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği iştirakçi ortaklarımız. Projemizi belirlerken, kurgularken birlikte çalışmalar yaptık.

MERKEZDE NELER OLACAK?                      

Hayata geçirilecek Engelsiz Eğitim Merkezi ve Korumalı İşyeri projesinin teknik özellikleri hakkında bilgi vererek sözlerini sürdüren Başkan Çelik "Tilkisüleymaniye Mahallesindeki 111 ada 2 parsel içerisinde hayata geçireceğimiz merkezimizin yapım işinin 03 Nisan 2023 tarihinde ihalesi yapılmış olup,  26 Nisan 2023 tarihinde KDV dahil 8 Milyon 549 Bin 100 TL bedelle yüklenici firmayla sözleşme imzalanmıştır. 02 Mayıs 2023 tarihinde yer teslimi yapılmış ve 210 günlük süre sonunda 28 Kasım 2023 tarihinde bitirilmesi planlanmıştır. Projemiz  7470 m2’lik alanda yer almaktadır. Eğitim Merkezimiz, 260 m2 mevcut yapının tadilatına ilave olarak 564 m²  yeni yapının ilavesiyle toplamda 824 m²  kullanım alanına sahiptir. Binamız eğitim alanında; ortalama 30 m² büyüklüklerde 4 adet derslik, yaklaşık 50 m² büyüklüklerde 2 adet atölye, 66 m² 1 adet spor odası, 65 m² mutfak ve yemekhane, 40 m² öğretmenler odası, 23 m² müdür odası, idareye ve öğrencilere ait lavabolar, depo ve giriş-dolaşım holleri yer alıyor. Binamızın korumalı işyeri alanında ise; ortalama 35 m² büyüklüklerde 2 adet atölye,  2 adet soyunma odası ve öğrencilere ait tuvaletler olacak. Binamız betonarme olarak inşa edilecektir. Bahçe duvarlarıyla çevrelenecek olan 2 bin 950 m² bahçe alanında öğrenciler için 1000 m²  yeşil alan ve meydan oluşturulacaktır. Personel ve misafirler için 20 araçlık açık otopark yeri ayrılacaktır. Bahçemiz içerisine acil durumlar dışında araç girişi olmayacaktır. Şehzadelerimize, Manisa'mıza hayırlı, uğurlu olsun"

"ŞEHZADELER BELEDİYESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖREVİ İFA ETMİŞ OLACAK"

Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara ise engelliler ve ailelerine hizmetin en güzelini sunmaya gayret ettiklerini dile getirerek "Çünkü biz biliyoruz ki engelli kardeşlerimiz önlerindeki engeller , sıkıntılar kaldırılırsa her şeyin en güzelini yapabilecek düzeydeler. Değerli Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik ve onun şahsında Şehzadeler Belediyesi çok önemli bir görevi ifa etmiş olacak. Değerli Başkanımıza, personeline ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Rabbim hayırlısıyla tamamlanıp, hizmete açılmasını nasip etsin." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından önce dua edildi,  ardından protokol üyeleri hep birlikte butona basarak merkezin temeline ilk harcını döktü.

ENGELLİ AİLELERi NE DEDİLER?

Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede;  "Bugün biz anneler olarak  çok kıymetli, özel bir projenin içerisinde olmanın onuru ve gururunu yaşıyoruz. Bizim çocuklarımız için bu proje çok değerli. Özellikle 18 yaş üstü çocuklarımızın devlet elinde kaldıkları, iş görebildikleri, rehabilite edildikleri bu alan çok kıymetliydi. Projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Özellikle Ömer Faruk Çelik başkanımıza bizim isteklerimizi dinleyip bu projeyi hayata geçirdikleri için çok teşekkür ediyorum."

Engelli aileleri adına konuşan Aktivist Saadet Şeranoğlu; "Bugün Manisa'da bir ilke şahit olduk. Bu Manisa için çok büyük bir kazanımdır.  Biz yıllarca engelli aileleri, dernekleri, sivil toplum kuruluşları olarak Manisa'daki engelli çocuklarımızın eğitim hayatı bittikten sonra ne yapabilirleri düşünüyorduk.  Çünkü çocukların eve kapanması aileler için bir yıkımdı. 18 yaş üstü çocuklarımızın, şuan 23 yaş olarak sınırlandırıldı, Milli Eğitimden  hakları bittiğinde  tüm hakları bitmiş oluyordu.  Bireysel olarak aileler ancak kurslar aldırarak, hayatlarını sürdürüyordu. Bu merkez tüm çocuklarımızı bir raya toplamak bakımından çok kıymetli. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Benim de iki engelli çocuğum var. Bu merkez onları rehabilite edecek. Ömer Faruk Çelik başkanımıza sonsuz teşekkürler."

 Manisa Otizm Derneği Başkanı Arife Güngör: "Böyle bir projenin paydaşı olmaktan çok mutluyuz. Bu projede 23 yaş üstü çocuklarımız için hayat boyu öğrenme ve sosyal hayata katılımlarında Başkanımız Ömer Faruk Çelik'in çok büyük önemi var. Bu projede bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun."    

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45