Şehzadeler' den Mimar Sinan'a vefa

Nisan 09 ,2016



9 Nisan Mimar Sinan’ı anma günü nedeni ile Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Mimarlar Odasının ortaklaşa Mimar Sinan’ ı anma etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinlik çerçevesinde Mimar Sinan’ ın Ege bölgesinde ki tek eseri olan Muradiye Camii önünde yaptırılan büstün açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Bedesten’ de Mimar Sinan’ ın hayatını konu alan bir sunum anlatıldı.

9 Nisan Mimar Sinan’ı anma günü nedeni ile Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Mimarlar Odasının ortaklaşa Mimar Sinan’ ı anma etkinliği düzenlendi. İlk olarak Muradiye Camii önünde düzenlenen etkinliğe Şehzadeler kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Köroğlu, Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, İzmir Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Belediye Başkan Yardımcıları Bilal Demir, Ahmet Songüler, İsmail Önal, Ulus Kotluca, Süleyman Çoban, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Fisun Kumbaracı, Mimarlar odası yönetimi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış öncesinde Şehzadeler Belediyesi Mehter takımının konseri büyük ilgiyle izlendi.  Mimar Sinan’ ı anma gününün Manisa’ da ilk defa düzenlendiğini ifade eden Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek “Her yıl 9 Nisan tarihinde ülkemizde Mimar Sinan’ı anma günü olarak kutlanmaktadır. Bizlerde bu özel gün nedeni ile Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olan, Muradiye Camii ve Külliyesi önünde toplandık. Mimarlık mesleğinin atası olan Mimar Sinan’ı anmak adına Şehzadeler Belediyesi ile birlikte ortak yürüttüğümüz proje çerçevesinde Mimar Sinan’ın bir büstünü yaptırdık.  Manisa’mız da ilk defa düzenlenen Mimar Sinan’ ı anma günü bundan sonrada inşallah her 9 Nisan tarihinde düzenlenecek ve bir gelenek haline gelecektir. Bu projemizi anlattığımızda bizimle birlikte aynı heyecanı yaşayan Şehzadeler Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik’ e, bizleri bu günümüzde yalnız bırakmayan Mimar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan’ a ve Manisa Mimarlar Odası yönetimine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“MİMAR SİNAN’ I RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ”

Muradiye Camii’nin Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olduğunu ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Öncelikle böylesine önemli bir günde bu güzel eserin açılışının yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bizler bu gün böylesine anlamlı açılışlar yapa biliyorsak, hiç şüphesiz ki vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna, Ay yıldızlı bayrağımız uğruna, milletimizin birlik, beraberlik ve huzuru uğruna hayatlarının baharında şehadet şerbeti içen aziz şehitlerimize borçluyuz. Tüm şehitlerimiz saygı ve minnetle anıyoruz. Şehzadeler bir tarih şehri, bir medeniyet şehri. Her bir sokağımızdan tarih fışkırıyor. Şanlı ecdadımızın sayısız eserleri var. Onlardan birisi de Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olan Muradiye Camiimiz. Bu caminin bizim açımızdan ayrıca da bir önemi var. Şehzadeler Belediyesi yeni kurulmuş olan bir belediye. Belediyemizin logosunu meclisimizde oy birliğiyle kabul ettik. Bu logonun içerisinde de Muradiye Camiinin vektörel çizimi var. Yani adeta Şehzadeler ’in bir simgesi haline gelmiş olan bir eser. Bu eseri büyük mimarımız Mimar Sinan hayatının sonlarına doğru vefatından 3 yıl önce gerçekleştirdi. 1585 yılında tamamlandı. Bildiğim kadarıyla iki yıllık bir süre içerisinde bu muhteşem eser tamamlanmış oldu. Bugün gelişmiş imkânlarla, son teknolojiyle dahi böylesine değerli eserlerin ne kadar sürede yapıldığını gördüğümüz zaman o günün şartlarında 1583-1585 yılları arasında böylesine muhteşem bir eserin yapılmış olması da farklı bir anlam ifade ediyor. Mimar Sinan’ı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Şehrimize, Ülkemize hizmet etmiş olan tüm ecdadımızı rahmetle anıyorum. Bize düşen kendilerini unutmamaktır, Kendilerinden dersler almaktır ve ecdat yadigârı eserlerimize sahip çıkmaktır. Şehzadeler Belediyemizin sloganı da ‘Geçmişten Geleceğedir’. Bir ayağımız mazide olacak, değerlerimizde olacak. Şanlı tarihimizi ecdadımızı, onların miras bıraktığı eserleri bileceğiz. Bir ayağımız da atide olacak. Muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine ülkemizi ve şehirlerimizi taşıyacağız. Bu idealle çalışıyoruz. Mimarlar Odası bu teklifi bana sunduğunda kendilerine çok teşekkür ettim ve değerli başkanım Ferdi Beyin de ifade ettiği gibi gerçekten bende heyecanlandım. Biz Şehzadeler’ de bu güne kadar kamu kuruluşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla sayısız projelere imza attık. İnşallah daha güzel çalışmalarda birlikte olmayı temenni ediyorum. Emeği geçen herkese yürekten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“ECDADIMIZIN MİMARİ ESERLERİ YÜZYILLARDIR AYAKTA”

Mimar Sinan’ın Osmanlı döneminde birçok eseri Osmanlıya kazandırdığını ifade eden Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu “Osmanlı döneminde birçok eserler kazandıran Mimar Sinan’ ın büstünü bu meydana yapılmasında emeği geçen başta Şehzadeler Belediye Başkanımıza, başkan yardımcılarımıza ve Manisa Mimarlar Odasına teşekkür ediyorum. Bulunduğumuz meydan Manisa ve Şehzadeler için oldukça önemli bir meydanlardan bir tanesi. Şehrimize gelen turistlerin ilk ziyaret etmesi gereken yerlerden bir tanesi.  Sultan Camii, Saruhan Türbesi ve anıtı ve arkamızda duran Mimar Sinan’ ın değerli eseriyle güzel bir meydan. Önümüzdeki yıllarda turizmi geliştirmek amacı ile gelecek olan turistin ilk ziyaret etmesi gereken yerlerden bir tanesi bu alan. Bizler idareciler olarak birçok eserler yapıyoruz. Ancak ne kadar çok eser yaparsak yapalım hala daha ecdadımızın yapmış olduğu eserlerin seviyesine çıkabilmiş değiliz. Bu güne kadar birçok teknolojiyi ve yapı malzemesini kullandık ama ecdadımızın yapmış olduğu eserlere baktığımızda her bir yapısında önemli bir mimariyi görüyoruz. Ecdadımızın yapmış olduğu eserler yüz yıllardır hala dimdik ayaktadır. Bu gün buradaki anlamlı eseri hayata kazandırdıkları için Mimarlar Odası ve yönetimine teşekkür ediyorum. Bu gün aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyor emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Mimar Sinan’ın büstü alkışlarla açıldı. Büstün açılışının ardından heykeltıraş Mustafa Toygar ve büstün yapımında emeği geçenlere plaket takdim edildi. Açılışın ardından Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteninde İzmir Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, katılımcılara Mimar Sinan’ ın hayatı ve eserleri hakkında sunum yaptı.

 

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45