Manisanın Beyaz Altınında ilk makineli hasat yapıldı

Ekim 14 ,2017



Manisa ovasında, beyaz altın olarak bilinen pamukta yıllar sonra ilk hasat yapıldı. En son teknoloji ile donatılmış pamuk toplama makinesi ile yapılan pamuk hasadı, üreticilere hem zaman hem de toplama maliyetleri açısından büyük destekler sağlıyor.

Uzun yıllardır Manisa ovasında yapılmayan pamuk hasadı, bu yıl hükümetin destek oranlarını yükseltmesi ile geçtiğimiz gün ilk olarak Selimşahlar ovasında, makine ile yapıldı. Selimşahlar ovasında yapılan ilk pamuk hasadını Manisa protokolü de yerinde inceledi. İncelemelere Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadele Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire katıldı.

2000 yılında pamuk üretimini bıraktıklarını ifade eden üretici Murat Malta “Biz çiftçiler olarak 2000 yılında pamuktan fazla kazanç elde edemeyince pamuk üretimini bırakarak mısır üretimine geçmiştik. Ancak bu yıl mısırın kazançları da düşüp, devletimizin de pamuğa destek vermesiyle birlikte pamuk ekimine geçtik. Çok şükür bugünde ilk hasadımızı makine ile gerçekleştiriyoruz. Pamuk büyük emekler isteyen bir üründür. Bu nedenle devletimizden destekler bekliyoruz” dedi.

“PAMUK MANİSA OVASINDA YENİDEN CAZİP HALE GELDİ”

Hükümetin vermiş olduğu desteklerle pamuğu yeniden cazip bir ürün olduğunu ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap “Selimşahlar Mahallemizde makine ile yapılmış olan pamuk hasadını tarla da yerinde görme imkânı bulduk. Şehrimizin yeniden pamuğa yönelmesi, hem ülke ekonomisi için hem de Manisalı üreticilerimiz için büyük bir avantajdır. Şuan ki pamuk fiyatlarına ve devletimizin kilo başına 85 kuruş vermiş olduğu desteklere baktığımızda pamuk Manisa’ da yeniden cazip hale geldi” dedi.

“BİZLER EN İYİ ŞEKİLDE PAMUK ÜRETİMİNE HAZIRIRI”

Pamuğa verilen desteklerin devam etmesi durumunda üreticiler olarak en iyi şekilde pamuk üretmeye hazır olduklarını ifade eden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire “Manisa’mızda en fazla pamuk ekili olan Selimşahlar Mahallemizde bugün pamuk toplama hasadını gerçekleştiriyoruz. Yıllardır Manisa ovasında pamuk ekimi gerçekleşmiyordu. Bu noktada çok mutluyuz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hava şartları da düzgün olursa, teknolojiden de en iyi şekilde faydalanarak ve hükümetimizin de destekleri ile bizlerde üreticiler olarak en iyi şekilde üretmeye hazırız” dedi.

“ŞEHZADELERDE PAMUK EKİMİNİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

Makineli tarım ile hem toplama maliyetlerinden hem de zamandan çok büyük tasarruf sağlandığının altını çizen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Selimşahlar Mahallemizde pamuk üreticisi olan Murat malta kardeşimizin tarlasında makine ile pamuk hasadını yerinde inceliyoruz. Burada gördüğümüz üzere makineli tarıma geçildiğinde, daha öncelerde üreticilerimiz için çok zor olan bazı işlerin çok kolay bir şekilde halledildiğini görüyoruz. Son sistem pamuk toplama makinesi ile yaklaşık 2 buçuk tonluk pamuk 5 dakika içerisinde toplanarak balyalanmış bir şekilde tarlanın kenarına bırakılıyor. Bu şekilde de pamukta ki en ciddi maliyetlerden bir tanesi olan toplama maliyetleri de en aza indirilmiş oluyor ve zamandan da büyük tasarruf edilmiş oluyor. Pamuk Manisa açısından son derece önemli bir üründür. 3 buçuk yıldan bu yana dillendirdiğimiz gibi pamuk ekimi yeniden ovamızda yaygınlaştırılmalı. Pamuktaki en ciddi maliyet olan toplama maliyetinin önünde toplama makinesi ile geçilebilir. Bu noktada bizler şehrin yöneticileri olarak bir güç birliği yaparak pamuk toplama makinelerini temi edebiliriz. Yeter ki bu nokta da çiftçilerimiz gerekli olan üretimleri yapsınlar. Biz Şehzadeler Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olduk. Bugüne kadar tarihte görülmemiş bir şekilde Şehzadeler ilçemizde 2 bin 500 kilometrenin üzerinde bir ova yolunda bakım çalışması yaptık.  Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

“2017 YILINDA PAMUK EKİM ALANLARI 4 KATINA ÇIKTI”

Manisa’ da yeniden pamuk üretiminin sevindirici olduğunu ifade eden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer “Değerli Belediye Başkanımız, mesai arkadaşlarımız ve üreticilerimiz ile birlikte, yine Manisamız için özel ve mutluluk arz eden bir günde bir pamuk tarlasındayız. Bilindiği gibi pamuk beyaz altın olarak anılıyor. Manisa uzun yıllardır, pek çok alanda göstermiş olduğu başarı sonrasında yeni bir altın madalyayı hak ediyordu. 2017 yılı ile birlikte Manisa, bundan 15-20 yıl öncesinde bir pamuk memleketi olduğunu hatırlatarak yeniden, beyaz altın madalyasını boynuna asmak üzere pamuk üretimine başlamıştır. 2017 yılından önce Devlet prim politikalarından önce çok sınırlı alanlarda pamuk ekimi yapılırken bu yıl hükümetimizin almış olduğu stratejik kararlar doğrultusunda tüm Türkiye de olduğu gibi Manisa’ da da pamuk ekim alanları 4 katına çıkmış durumda. Şuan itibarı ile yaklaşık olarak 67 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılıyor, ancak bu yıl alınana sonuçların ardından önümüzdeki yıllarda bu rakam daha üst seviyelere çıkacaktır diye düşünüyorum. Pamuk son derece stratejik bir üründür. Türkiye, iplik, kumaş ve diğer ürünlerde Dünya sanayisinde önemli bir noktadadır. Ancak zaman zaman pamuk ihtiyacının yüzde 50’si gibi bir miktarı ithal etmek durumunda kalıyordu. İnşallah bu gelişen politikalarla, Manisa gibi pamuk ekimine uygun olan havzalarda yetiştirilecek olan pamuklarla ithalata oranlarımızı çok aşağı seviyelere çekerek katma değerimizi yükselteceğiz.  Manisanın da içerisinde bulunduğu Gediz Havzası sahip olduğu özel coğrafi ve meteorolojik koşullar sebebi ile Dünya da aranılan ve son derece kaliteli pamuk kalitesine sahiptir” dedi. 

 

 

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45