MANİSA'NIN FETHİNİN 710. YILI COŞKUYLA KUTLANDI

Ekim 26 ,2023



Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Birlik Vakfı işbirliğiyle düzenlenen programla Manisa'nın Fethi'nin  710. Yılı coşkuyla kutlandı,  Manisa'nın fatihi Saruhan Bey rahmetle anıldı.

 

Saruhan Bey Türbesi önünde gerçekleştirilen Manisa'nın Fethi'nin  710. Yılı ve Saruhan Bey'i Anma programı  Manisa protokolünü bir araya getirdi.  Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda önce Kuran Tilaveti okundu.  Programın açılış konuşmasını Manisa Birlik Vakfı Başkanvekili Taha Okan Taniş yaptı.  Daha sonra CBÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hasan Akyol Manisa'nın fethinin tarihi süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik  bu hafta Manisa'da iki büyük coşkunun bir arada yaşandığını ifade ederek  şöyle konuştu; "Bu hafta Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutluyoruz. Manisa'mız için ikinci bir önemi de Manisa'nın fethinin 710. yıl dönümü olmasıdır. Saruhan Bey ve alpleri uzun uğraşlar neticesinde Manisa'yı fethetmişlerdir. İşte biz bugün vefamızı, tarihimizi unutmadığımızı göstermek için Saruhan Bey'in türbesinin başındayız. Saruhan bey ve alplerini, Manisa'yı islam yurdu kılan tüm geçmişimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz."  Fethin 710. yılında anlamlı bir projeyi tamamlamanın   mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Çelik "Fethin akabinde Saruhan Bey tarafından yaptırılan bir mescid vardı. Bu mescid zamanla yıpranmış ve yıkılmıştı. Şehzadeler Belediyesi olarak bir yıl süren titiz bir çalışma neticesinde, 710 yıl sonra fethin yıldönümünde restore ettiğimiz bu mescidi yeniden ibadete açıyoruz" dedi. Başkan Çelik daha önce Prof.Dr Mehmet Çelik tarafından Saruhan Beyliğini ve Manisa'yı konu edinen bir kitabın yazıldığını ancak baskısının bittiği için bulunamadığını hatırlatarak  "Şehzadeler Belediyesi'nin 11. yayını olarak bu kitabı yeniden bastık sizlere dağıtacağız" dedi.

FİLİSTİN'DEKİ ZULME DİKKAT ÇEKTİ

Başkan Çelik  İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği katliamlara yer verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü; "Biz bu kutlamaları yaparken yanı başımızda Gazze'de siyonist İsrail'in katliamları devam ediyor. Bebekler çocuklar ölüyor. Ölenler müslüman olduğu için,  insan hakları ve hümanizmin savunucusu olduğunu iddia eden iki yüzlü vahşi batı dünyası kör,  sağır ve dilsizi oynuyor. Dualarımız Filistin ile birliktedir. Zulüm ile abad olunmaz. 710 yıl önce bu topraklarda Bizans'ın zulmü vardı. Saruhan Bey ve alpleri geldi zulme son verdi. İnanıyorum ki Gazze'de uygulanan zulme de bir Selahattin Eyyubi torunu gelip son verecek"

BAŞKAN ÇELİK'İ TEBRİK ETTİLER

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise şöyle konuştu; "Bugün atalarımızın bu toprakları bizim için ve gelecek kuşaklarımız için ebediyen vatan kıldıkları tarihin 710. yıl dönümü. Bundan tam 710 yıl önce büyük Türk Beyi Saruhan Bey Magnezya Kalesi’ni fethederek şehrimizi ebedi Türk vatanı haline getirdi. Manisa’mızın her köşesinde adı yaşayan değerli Manisa tarihçisi merhum Çağatay Uluçay başta olmak üzere, tarihçilerin ortak kanaatlerine göre Manisa’mızın fethi, 26 Ekim 1313 tarihinde bir Regaip Kandili Gecesi'nde gerçekleştirilmiş.  Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında açılışı yapılan Fetih Mescidi ile Manisa’nın fethi ve anma programlarının atalarımızın hatırasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara miras bırakmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mirası yaşatan Şehzadeler Belediye Başkanımız Sayın Ömer Faruk Çelik başta olmak üzere, emeği geçen tüm çalışanlarını şahsım ve hemşerilerim adına canı gönülden kutluyorum”

Manisa Valisi Enver Ünlü, “Cumhuriyetimizin 100. yılını, Türkiye Yüzyılını kutladığımız bu anlamlı haftada Manisa’nın fethinin 710 uncu yılını da kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyor; Manisa’yı fethederek Türkleşmesini sağlayan, bu bölgeyi bize ebedi yurt yapan Saruhan Bey’i de rahmetle yad ediyorum. Bu topraklar öyle topraklar ki üzerinde birçok kıymetli alim ve büyük insanlar yetişmiştir. Bunlardan biri de Bizans döneminin önemli bir merkezi olan Manisa’yı fethederek Türkleşmesini sağlayan Saruhan Beydir. 1313 yılının 25 Ekim’i 26 Ekim’e bağlayan ve Recep ayının Regaip Kandil’i gecesine denk gelen mübarek bir gecede Manisa’yı fetheden Saruhan Bey, burayı Türklere yurt yapmış, ertesi gün cuma namazını da fethedilen Manisa da kılmıştır. Ayrıca Fetih’ten hemen sonra Saruhan Bey tarafından Manisa Kalesi içinde yer alan ve Spil Dağı’nın eteklerinde inşa edilen Fetih Mescidi, Manisa’nın sembolü haline gelmiştir.  Zaman içinde yerleşim yerlerinin aşağıya kaymasıyla atıl durumda kalan Fetih Mescidi 710 yıl sonra bugün restorasyonu tamamlanarak ibadete açılıyor. Mescidin 710 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılması, ecdadın emanetlerine sahip çıkıldığını, buranın Türk ve İslam yurdu olduğunu tekrar dosta ve düşmana gösterilmesi anlamını taşıyor. Ecdadın mirasına sahip çıkan milletimizin ilelebet payidar olma ve muasır medeniyetin üstüne çıkma yolunda vatan, millet ve istiklal sevdamızı güçlendirdiğini düşünüyor; Fetih Mescidi’nin restorasyonunun yapılarak 710 yıl sonra Manisa’nın Fetih gününde ibadete açılmasında emeği geçen başta Şehzadeler Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik ve ekibine teşekkür ediyorum. Benliğini, yüreğini bu topraklara adamış; bu cennet vatana, birlik ve beraberliğimize hizmet etmiş bütün ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından  Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından yaptırılan dua ile program son buldu. Protokol üyeleri törenin ardından Saruhan Bey Türbesi'ni ziyaret ederek dua etti.

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45