Kuzey yarım kürenin ilk kirazı 200 TL'den alıcı buldu

Nisan 08 ,2016



Dünyada Kuzey yarım kürede üretilen 2016 yılının ilk kirazı Şehzadeler ilçesi Sancaklıbozköy mahallesinde 200 TL’ den alıcı buldu. 2016 yılının ilk kirazının satışını yapan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “2016 yılının tüm üreticilerimiz için bol kazançlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

2016 yılının ilk kirazı yapılan açık arttırmayla satışa sunuldu. Her yıl Sancaklıbozköy mahallesinde yapılan sembolik kiraz satışı bu yılda Kuzey yarım kürenin ilk kirazının hasat edilmesiyle yapıldı. İlk kirazın satış işlemini Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’ in yaptığı 2016 yılı ilk kiraz satış programına, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkan yardımcısı Bilal Demir, İl Tarım Müdürü Hasan Çebi, Şehzadeler İlçe Tarım Müdür Ferhat Bozkaya ve çok sayıda kiraz üreticisi katıldı. Kiraz üreticisi olan Mehmet Yorulmaz’ ın ürün için açık arttırma yapan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, alıcı Celil Görmez’ e kilosunu 200 TL’ den sattı. Ardından satışa sunulan Üretici İlyas Coşkuner ‘ in kirazı ise yine aynı alıcı Celil Görmez tarafından 150 TL’ den alındı.

İLK KİRAZ 200 LİRADAN SATILDI

Kuzey yarım kürede yetişen ilk kirazın 200 liradan satıldığını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Kuzey yarım kürede yetişen ilk kirazı Şehzadeler ilçemizde Sancaklıbozköy mahallemizde yetiştirdik. Burada da gördüğümüz gibi hem üretici hem de tüccarlarımız burada ve yapılan sıkı pazarlıklar neticesinde kuzey yarım kürede üretilen ilk kirazın kilosunu 200 TL’ den sembolik olarak sattık. Tabi ki bu rakam bir gelenek, sembolik bir rakam. Üreticilerimiz teşvik amaçlı olan bir rakam. Bu rakamlar gün geçtikçe oturacaktır. Kuzey yarım kürede dünyada ilk kirazın Şehzadeler ilçemizde yetişmesi bizler açısından son derece sevindiricidir. Tüccarlarımız ve üreticilerimizi ödüllendirmek adına, ilk kiraz yüksek rakamlardan satın alınıyor. Sezonumuzun üreticilerimiz için tüccarlarımız için Şehzadelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

KİRAZ PAZARINDA TÜM PROJELER HAZIR

Sancaklıbozköy mahallesinde yapılacak olan Kiraz pazarı çalışmaların da tüm projelendirme çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Kuzey yarım kürede yetişen ilk kirazın üretimi gerçeklemiş oldu, bugün burada sembolik olarak satışını da gerçekleştirmiş olduk. Şehzadeler ilçemizin Sancaklıbozköy mahallesindeyiz. Bu civarda bulunan Karaoğlanlı, Sancaklıiğdecik, Aşağıçobanisa, Sancaklıuzunçınar, Sancaklıçeşmebaşı ve Sancaklıkayadibi mahallelerimizde kiraz üretimi yapıyoruz. Yaklaşık olarak 40 bin ton civarında bir kiraz ihracatımız var. Bu bölgede üretilen kirazlarımız kalitesi nedeni ile direk yurt dışına ihraç ediliyor. Şehzadeler Belediyesi olarak daha yeni bir belediyeyiz. Bu bölgeyi ilk ziyaretimizde büyük emeklerle üretilen kirazların sokak aralarında satıldığını gördük. Bununla ilgili olarak hızlı bir çalışma içerisine girdik ve hazine’ den 132 dönümlük arazinin tahsisini gerçekleştirdik. Bu alana bir kiraz pazarı projesi yapabilmek için çiftçilerimiz ile birlikte Türkiye’ de ki örnek Pazar yerlerini yerinde inceledik ve en uygun projenin tespitin yaptık. Söz konusu alanda inşaat çalışmalarının yapılabilmesi için bir imar planı değişikliği yapılması gerekiyordu. Toprak koruma kurulundan izin alınması çok uzun sürdü. Şuan itibarı ile imar planı ile ilgili düzenlememiz Büyükşehir meclisine havale edilmiş durumda. Birkaç ay içerisinde imar planı ile ilgili düzenlemeler yapıldıktan sonra da hızlı bir şekilde inşaat çalışmalarını başlatmış olacağız. Çünkü yapacağımız Kiraz pazarı ile ilgili tüm projelerimiz hazır durumdadır. Bu kiraz pazarının bu yıla yetişmesi için büyük çaba sarf ettik, ancak Belediyemizin elinde olmayan nedenlerden dolayı bu yıla yetişmedi. Nasip olursa önümüzdeki yıl Türkiye’nin en güzel kiraz alım merkezinde bu ticaretler yapılmış olacak. Üreticilerimiz ürettikleri kirazlarını ve diğer meyvelerini modern tesislerimizde tüccarlara daha rahat bir şekilde satıp, daha rahat değerlendire bilecekler. Bu sezonun üreticilerimiz için, tüccarlarımız için hayırlı ve bol bereketli olmasını diliyorum. Kiraz aynı zamanda bir şifa kaynağıdır. Bu vesile ile Şehzadelerimizin kirazından yiyen tüm insanlarımızda inşallah şifa bulurlar” dedi.

“BÖLGEDEKİ KİRAZ ÜRETİMİ HER YIL ARTIYOR”

Şehzadeler Belediyesi ve Kaymakamlık olarak yapılan çalışmalar sayesinde bölgedeki kiraz üretiminin her yıl arttığını belirten Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu “Böylesine mübarek bir günde hayırlı bir işin başlangıcını yapıyoruz. Kuzey yarım kürede üretilen ilk kirazımızı bu gün çiftçimiz alıcılar ile buluşturdu. Belediyemiz, Kaymakamlık ve İl Tarım Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalarla bu alanda ki kiraz üretimi her yıl daha da artmaktadır. Bu yıl Şehzadeler Belediyemiz ile ortak 15 bin fidan dağıtımı yapacağız. Bu gün itibarı ile planlamaları yapıldı ve siparişleri verildi. Şuan Kiraz için bulunduğumuz yer bu işin merkezi ama daha ileriki zamanlarda Belediyemizin yapacağı daha modern bir toplama merkezi ile daha büyük bir pazar olacağını düşünüyorum.  Tüm çiftçilerimiz için hayırlısı olsun. Bu yıl kiraz’ da geçen yıla oranla yaklaşık 10 günlük bir erken hasat var. Geçtiğimiz yıl bu programı daha geç yapmıştık. Emeği geçen başta Belediye Başkanımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze ve Kaymakamlıktaki çalışan tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sancaklıbozköy, Sancaklıiğdecik, Karaoğlanlı’da ki çiftçilerimiz için bu fiyatların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45